Keliautojus žavi ne tik naujos ir neatrastos vietos, bet ir vietos ypatumai: išskirtiniai turizmo objektai, netradiciniai potyriai, pojūčiai kelionės metu, kvapą gniaužiantys reginiai ir, žinoma, vietinis maistas.
Siūloma kulinarinė kelionė pamalonins gomurį saldumu, sūrumu, rūgštumu, karštumu ir pakylės net iki gurmaniškų natų!
GASTRO#1
Brandintas kumpis su medumi
Įdarytas karpis
Kastinys su varške
Cibulynė
Smuklė KRYŽKELĖ
P. Višinskio g. 18, Kurtuvėnai, Šiaulių r.
Tel. 8 674 01 316
GPS: 55.82856, 23.04986
El. p. [email protected]
www.smuklekryzkele.com
Kurtuvėnuose įsikūrusios smuklės šeimininkė Zosė Kalnikienė, vadinama tiesiog Zosele, jau septyniolika metu su didele meile darbuojasi ir užsukančius svečius vaišina tradiciniais vietos patiekalais, kurių receptus paveldėjo iš savo mamos ir krašto senolių: cibulyne, Kurtuvėnų tvenkiniuose sužvejoto kepto karpio su obuoliais ir keturių rūšių žolelėmis, anties su vaisiais, bulvių su lupenomis, kastiniu su varške bei kt. Bene labiausiai ji didžiuojasi brandintu kumpiu su medumi. Jį gamina kelias dienas: kasdien jį ruošia, o penktą dieną penkias valandas kepa. Toks kumpis buvo gaminamas per didžiąsias šventes ir šeimos susitikimus. Jums nereikės laukti didžiųjų švenčių – šventę Zoselė surengs bet kurią savaitės dieną.
GASTRO#2
Medus
Bičių duonelė
Midus
ROMOS MAČIENĖS EKOLOGINIS BITININKYSTĖS ŪKIS
Švedės g. 53, Ginkūnai, Šiaulių r.
Tel.8 686 77 607
GPS: 55.96388, 23.36285
El. p. [email protected]
Roma Mačienė – vieno pirmųjų ekologinio bityno šeimininkių šalyje savininkė. Romos ir Virginijaus Mačių sodyboje Ginkūnuose avilių nėra, nes šeima gyvena priemiestyje. Jų bitynai išdėstyti toli nuo miesto, nuo įvairių taršos šaltinių, dirbamų chemizuotų laukų – šeima bitininkauja ekologiškai. Mačių sveikatos šaltinis yra medus, kiti bičių produktai ir sąlytis su gamta. Roma ir Virginijus imunitetui stiprinti ryte vartoja bičių duonelę. Jau 12 metų Mačienė gaminasi ir midų. Pasak jos, valgydamas medų, žmogus gauna vienokių naudingųjų medžiagų, o iš midaus – kitokių, kurios susidaro rūgimo procese. Kas alergiškas medui, dažniausiai gali mėgautis midumi. Skanauti rekomenduojama vieną midaus taurę. Šis gėrimas yra saldus ir daugiau jo nesinori. Midus tinka prie karštos arbatos, ypač sušalus. R. Mačienės medus ir midus pripažinti kulinarinio paveldo produktais.
GASTRO#3
Kuršėnų vyniotinis
Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centras
Ventos g. 7A, Kuršėnai, Šiaulių r.
+ 370 41 41 64 44, +370 41 58 34 22
www.kursenuamatucentras.lt
Prieš 45 metus sukurtas garsus pyragas – Kuršėnų vyniotinis. Per Kalėdas jis, ko gero, pabuvojo ant ne vienos lietuvių šeimos stalo. Ponia Eugenija pasakoja, kad tais laikais buvo poreikis įvairesniems desertams, tad po ilgų eksperimentų, gimė Kuršėnų vyniotinis, kurio pavadinimas kilo tiesiog pavadinus jį miestelio garbei: „Tepdavom ir su uogiene, ir su tokiu grietininiu kremu. Pabandykim su varške.“ Viskas taip paprasta. Tikrai ne vienas prekybos centras siūlo paragauto šio deserto, bet Šiaulių rajone – ir tik Kuršėnuose – jis unikalus, išlaikęs tradicinį receptą. Jo paragauti, apie jį ir pačius Kuršėnus sužinoti kviečia Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centras.
Už vyniotinio sukūrimą ir kitus reikšmingus darbus Eugenijai Dragūnienei Šiaulių rajonas nusprendė suteikti garbės piliečio titulą.
Atsiliepimai